Glutenvrije Haver-Pancakes met Blauwe Bessen

Glutenvrije Haver-Pancakes met Blauwe Bessen

Ontdek ons heerlijke en eenvoudige recept voor Glutenvrije Haver-Pancakes met Blauwe Bessen. Deze smakelijke pannenkoeken, gemaakt van havervlokken en biologische blauwe bessen, zijn een voedzaam ontbijt of lunch voor het hele gezin.

 

De Voordelen van Havermout

 

Havermout is het basis ingrediënt in ons beslag voor Glutenvrije Amerikaanse Pancakes met Blauwe Bessen. Deze glutenvrije graansoort zorgt voor een stevige basis voor een gezonde lunch. Havermout is voor een graan rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Allemaal voedingswaarden waar ons lichaam blij van wordt.

De complexe koolhydraten in havermout zorgen voor een gestage afgifte van energie in ons lichaam. Hierdoor heb je minder last van een suikerdip en geniet je van een langere constante energie productie. Fijn als jij je voor een langere periode moet concentreren of mentaal scherp moet blijven.

Ook is havermout rijk aan vezels. Vezels zorgen voor een langdurig gevoel van verzadiging, waardoor we makkelijker de tijd kunnen overbruggen tot de volgende maaltijd en minder snel naar tussendoortjes grijpen. Dit zorgt voor een kleinere belasting op het lichaam. Je lichaam is namelijk minder energie kwijt met het verteren van 4 of 5 verschillende eetmomenten wanneer je tussendoortjes achterwege laat. Dan hou je meer energie over voor andere activiteiten.

Daarnaast spelen vezels in bijvoorbeeld havermout een essentiële rol bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het behouden van een regelmatige stoelgang. Havermout bevat twee verschillende soorten vezels: oplosbare vezels en onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels

Deze vezels lossen op in water en vormen een gelachtige substantie in de darmen. Deze gel fungeert als een soort spons die water en afvalstoffen absorbeert, waardoor de ontlasting zachter wordt. Dit vergemakkelijkt de passage van de ontlasting door het spijsverteringskanaal en helpt constipatie te voorkomen.

Onoplosbare vezels

Deze vezels blijven onveranderd in het spijsverteringskanaal en voegen volume toe aan de ontlasting. Dit stimuleert de darmbeweging en versnelt de doorgang van voedsel door het spijsverteringsstelsel. Onoplosbare vezels zijn vooral nuttig bij het voorkomen van darmverstopping en bevorderen een regelmatige stoelgang.

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 Eieren
  • 200 ml Melk*
  • 240 gr Havervlokken of Havermout
  • 1 tl Bakpoeder
  • 1/2 tl Vanillepoeder
  • Snufje Himalaya Zout
  • Handje vol Blauwe Bessen uit de diepvries (het liefst biologisch)
  • 1 el Maïzena of Tapioca Zetmeel

Bereiding

Pak je blender. Je kunt eventueel ook een keukenmachine gebruiken, maar persoonlijk vind ik het schoonmaken van een blender makkelijker. 

Voeg eerst de eieren en melk toe aan de blender en voeg daarna pas de havermout, bakpoeder, vanillepoeder en snufje zout toe. Op deze manier maak je het voor de blender makkelijker om alle ingrediënten tot een glad beslag te mixen.

Meng in een apart bakje de bevroren blauwe bessen samen met de maïzena en schud deze goed door elkaar. Zorg ervoor dat alle blauwe bessen volledig wit zien van de maïzena. Zo voorkom je dat je beslag te nat wordt door het vocht van de blauwe bessen en voorkom je dat je beslag een paarse kleur krijgt.

Mix de blauwe bessen door je beslag. Zorg ervoor dat je zachtjes en niet te lang mengt, zo voorkom je een paars beslag. 

Verhit een pan op middelhoog vuur en gebruik een klein beetje kokosolie of roomboter om de pancakes te bakken. Draai de pancakes om wanneer ze goudbruin kleuren aan de onderkant. Bak de andere kant op dezelfde manier en haal de pancakes uit de pan wanneer ze gaar zijn en een mooie goudbruine kleur hebben.

Maak de pancakes af met wat verse of ontdooide blauwe bessen, een schep Griekse yoghurt en wat honing of ahornsiroop. Of gebruik je eigen favoriete toppings, alles smaakt heerlijk op deze pancakes!

Je kunt zo'n 16 pancakes uit een portie beslag maken, dit is genoeg voor 3 tot 4 personen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.