Natuurlijke Anticonceptie: Ontdek de Kracht van Vruchtbaarheidscyclus Monitoring

Natuurlijke Anticonceptie: Ontdek de Kracht van Vruchtbaarheidscyclus Monitoring

Welkom in de spannende wereld van natuurlijke anticonceptie, waar moderne wetenschap en eeuwenoude kennis samenkomen om vrouwen zoals jij en ik een veilige en hormoonvrije methode te bieden om zo veel mogelijk controle te hebben over conceptie. In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van het monitoren van de vruchtbaarheidscyclus als een effectieve, liefdevolle en geavanceerde anticonceptiemethode.

 

Waarom kiezen steeds meer vrouwen voor deze natuurlijke benadering van anticonceptie? Omdat het monitoren van de vruchtbaarheidscyclus een natuurlijke en intuïtieve manier is om je eigen cycles te begrijpen en te benutten. Het voelt ontzettend natuurlijk aan en brengt je dichter bij je eigen aardse vrouwelijkheid. Door subtiel rekening te houden met de unieke signalen van ons lichaam, kunnen we op natuurlijke wijze onze meest vruchtbare dagen herkennen. Je hebt verschillende app’s die je begeleiden tijdens het monitoren van je vruchtbaarheid door middel van je basale temperatuur. Zelf gebruik ik Natural Cycles.

 

Wist je dat een vrouw over het algemeen maar één vruchtbare dag per cyclus heeft?

 


Natuurlijke cyclusmonitoring: BLT Methode Uitgelegd

Vruchtbaarheidscyclus monitoring op basis van het meten van je basale lichaamstemperatuur is een natuurlijke methode om de vruchtbare dagen te herkennen tijdens de menstruatiecyclus. Het idee achter deze methode berust op het feit dat de basale lichaamstemperatuur (BLT) van een vrouw op subtiele wijze verandert door hormonale schommelingen tijdens onze cyclus.

Het meten van de basale lichaamstemperatuur houdt in dat je elke ochtend, direct nadat je wakker wordt en voordat je uit bed stapt, je lichaamstemperatuur opneemt met een speciale nauwkeurige thermometer die meet tot twee decimalen achter de komma. Dit is dus niet de standaard thermometer die je koopt bij de drogisterij. Gedurende de menstruatiecyclus zal je BLT stijgen en dalen. Direct na de eisprong - ook wel bekend als de ovulatie, wanneer een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok, stijgt de BLT lichtjes, meestal met ongeveer 0,2 tot 0,5 graden Celsius. Deze stijging blijft gedurende de luteale fase van de cyclus, die ongeveer twee weken duurt, vanaf de ovulatie tot aan de volgende menstruatie.

Door de temperatuurschommelingen gedurende de cyclus bij te houden, kunnen we als vrouw zijnde onze meest vruchtbare dagen leren herkennen. Vlak voor de eisprong, tijdens de stijging van de BLT, is de kans op zwangerschap het grootst. Dit biedt jouw de mogelijkheid om seks te plannen of juist te vermijden op basis van je wens om zwanger te worden of zwangerschap te voorkomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze methode betrouwbaarheid vereist en een zorgvuldige en consistente registratie van de temperatuur elke ochtend. Het is ook belangrijk om te weten dat de BLT wordt beïnvloed door andere factoren, zoals ziekte, stress, gebrek aan slaap en alcoholgebruik, wat de nauwkeurigheid van de metingen kan beïnvloeden. Daarom is het verstandig om naar een hulpmiddel te kijken dat deze factoren meeneemt in de berekening van je vruchtbare dagen.

De Kracht van Fertility Tracking: Inzicht in je Eigen Cyclus

 

Klaar met hormonale anticonceptie? Ik ontdekte het natuurlijke alternatief met Natural Cycle

Anderhalf jaar geleden heb ik mijn hormoonspiraal verwijderd - ja, dat heb ik zelf gedaan, en was op zoek naar een natuurlijk alternatief. Ik heb een vaste relatie en na een halfjaar huid op huid contact was het niet prettig om weer fulltime condooms te gebruiken als anticonceptie. Ik heb een hele regelmatige menstruatiecyclus, elke cyclus duurt 28-30 dagen en na verloop van tijd leer je herkennen wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Je weet dat je op dagen of week rondom je ovulatie heel goed moet opletten. Ik was dan ook blij verrast toen ik Natural Cycles tegenkwam als alternatief. 


Wist je dat Natural Cycles nét zoveel bescherming biedt als een condoom?*


Je ontvangt een speciale, nauwkeurige thermometer en je kunt de app installeren op je smartphone. Zodra je menstruatie begint, begin je met het meten van je BLT en voer je deze gegevens in de app in. Ook markeer je elke dag dat je menstrueert in de app. Dit zal de app helpen bij het bijhouden van je menstruatiecyclus en het identificeren van je vruchtbare en onvruchtbare dagen. Daarnaast kun je extra gegevens invullen zoals een positieve of negatieve ovulatietest en je kunt aangeven wanneer je alcohol gedronken hebt of ziek bent geworden. Hierdoor is de app ontzettend nauwkeurig en is het ook door de Amerikaanse FDA goedgekeurd als anticonceptiemiddel.


Na een maand kon de app mij al laten zien welke dagen ik vruchtbaar en onvruchtbaar was. Na verloop van tijd kon de app steeds beter de patronen in mijn temperatuur en menstruatiecyclus herkennen en nu kan het mijn vruchtbare en onvruchtbare dagen nauwkeurig voorspellen. In de app kun je elke dag de status van je vruchtbaarheid bekijken. Het toont je groene dagen (onvruchtbare dagen) en rode dagen (vruchtbare dagen). Tijdens je rode dagen gebruik je een ander anticonceptiemiddel als je zwangerschap wilt voorkomen. Wij gebruiken dan een condoom, of wachten met seks totdat er weer groene dagen zijn. Als je een kinderwens hebt en graag zwanger wilt worden, zal de app je ook helpen om je meest vruchtbare dagen te herkennen om de kans op zwangerschap te vergroten.


“Het luisteren naar de subtiele signalen van mijn lichaam heeft me een gevoel van empowerment gegeven en me dichter bij mijn vrouwelijke intuïtie gebracht.”


Cyclus tracking heeft een mooie impact gehad op mijn leven als vrouw. Deze natuurlijke benadering van anticonceptie heeft me niet alleen geholpen bij het voorkomen van zwangerschap, maar het heeft me ook weer in verbinding gebracht met mijn eigen lichaam. Door dagelijks mijn basale lichaamstemperatuur te meten, heb ik een dieper begrip gekregen van mijn vruchtbaarheid en de unieke fases van mijn cyclus. Het luisteren naar de subtiele signalen van mijn lichaam heeft me een gevoel van empowerment gegeven en me dichter bij mijn vrouwelijke intuïtie gebracht. Ik voel me nu meer in controle over mijn gezondheid en welzijn, en heb een hernieuwde waardering voor de natuurlijke wijsheid van mijn lichaam als vrouw. Ovulatie monitoring is voor mij niet alleen een methode van anticonceptie geworden, maar ook een transformerende reis van zelfontdekking en zelfliefde.

 

Natural Cycles: Hormoonvrije Anticonceptie met BLT Monitoring

Is de BLT methode iets voor jou?

Natuurlijke cyclusmonitoring op basis van het meten van je BLT is een betrouwbare en effectieve methode. In mijn ervaring geeft deze methode je een diepere verbinding met je eigen lichaam en een hernieuwde waardering voor de natuurlijke wijsheid van je vrouwelijk zijn. Binnenkort zal ik meer delen over de specifieke voor- en nadelen van deze methode. Mocht je op zoek zijn naar een natuurlijk alternatief voor anticonceptie, dan kun je zelf alle voor- en nadelen afwegen en de keuze maken die het beste bij jou en jouw lichaam past. 


Mocht je Natural Cycles direct willen proberen, dan krijg je van ons 20% korting op het eerste jaar en een nauwkeurige thermometer cadeau. Zelf heb ik dit voordeel ook ontvangen, en het gaf mij de mogelijkheid om een nieuwe methode te proberen zonder te veel geld te investeren. Dit gun ik jou natuurlijk ook! 

 

 


*Hoe effectief in Natural Cycles?
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.