Wat is reiki

De Essentiële Basisprincipes van Reiki

In een wereld vol hectiek en stress zoeken velen naar manieren om innerlijke rust en balans te vinden. Reiki, een eeuwenoude Japanse genezingskunst, biedt een holistische benadering om lichaam en geest te harmoniseren. In deze blogpost duiken we dieper in de basisprincipes van Reiki, waarbij we de kernbeginselen en de helende kracht ervan verkennen.


Wat is Reiki?

Reiki, afgeleid van de Japanse term "Rei" (universeel) en "Ki" (levensenergie), is een oude genezing praktijk die draait om het balanceren en harmoniseren van de levensenergie die door ons lichaam stroomt. Het is een non-invasieve benadering waarbij een Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen of handposities gebruikt om de energiestroom te bevorderen en het natuurlijke zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.


De Filosofie van Energiebalans

Reiki is gebaseerd op het geloof dat energieblokkades en disbalans in het lichaam leiden tot fysieke, mentale en emotionele klachten of problemen. Door de energie in het lichaam weer in harmonie te brengen, kunnen deze klachten verminderen en kan een gevoel van algeheel welzijn worden hersteld.


Reiki kan ook gebruikt worden bij fysieke klachten, zowel chronisch als acuut. Zelf gebruik ik al jaren Reiki als eerste hulpmiddel bij kleine brandwonden. Wanneer ik me verbrand heb tijdens het koken of bakken, schakel ik meteen Reiki in als hulpmiddel. Ik leg mijn hand op de zere plek en start de behandeling. In mijn ervaring verergert de pijn gedurende de eerste momenten maar neemt daarna geleidelijk af. Naast het holistische aspect van Reiki, is deze behandelmethode ook ontzettend praktisch, want je hebt het dus altijd bij de hand.


De Vijf Principes van Reiki

De vijf leefregels, geformuleerd door Mikao Usui, de grondlegger van Reiki, vormen de kern van de Reiki-filosofie. Ze benadrukken vriendelijkheid, dankbaarheid, integriteit, mededogen en zelfdiscipline als leidende principes voor een gelukkig leven.


De 5 Leefregels van Reiki zijn gericht op het heden en kunnen vergeleken worden met affirmaties of intenties. Ze dienen als een dagelijkse herinnering aan de waarde van vandaag: enkel deze dag, zonder gedachten aan morgen of gisteren, maar puur in het moment van wie en waar je nu bent. Gebruik deze principes om de dag goed en met de juiste intentie te starten. Je kunt ze ook herhalen wanneer je behoefte hebt aan een steuntje in de rug om weer in contact te komen met jezelf en het nu.


Het Kanaal voor Universele Levensenergie

Een Reiki-beoefenaar dient als een kanaal voor universele levensenergie. Door zich af te stemmen op deze energie en het door te geven via hun handen, kunnen ze de ontvanger helpen bij het loslaten van spanning, het verminderen van stress en het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Reiki kost jou als behandelaar dus geen persoonlijke energie, je wordt niet ‘leeggetrokken’ door de persoon die je behandelt. Juist het tegenovergestelde gebeurt vaak: je krijgt er een boost levensenergie voor terug.


De drie graden (levels) van Reiki

De drie graden van Reiki vertegenwoordigen verschillende niveaus van inwijding en diepgang in de praktijk van Reiki. Elke graad brengt een grotere mate van begrip, bekwaamheid en verantwoordelijkheid met zich mee. Hier is een overzicht van wat elke graad van Reiki inhoudt:


Eerste Graad, Reiki 1

Dit is het startpunt voor de meeste mensen die geïnteresseerd zijn in het leren van Reiki. In deze graad ontvang je de basisinwijding die je verbindt met de Reiki-energie. Je leert de handposities voor zelfbehandeling en het behandelen van anderen. De nadruk ligt op het fysieke niveau van genezing en het bieden van algehele ontspanning. Na Reiki 1 kun je jezelf en anderen behandelen met behulp van directe handoplegging. Dit niveau helpt je om je intuïtie te ontwikkelen, energieblokkades te herkennen en jezelf in balans te brengen.


Tweede Graad, Reiki 2

Na het voltooien van de eerste graad kun je doorgaan naar de tweede graad, waarin je een verdere verdieping van je Reiki-ervaring krijgt. Een belangrijk aspect van Reiki 2 is het leren van symbolen en mantra's die de kracht van de Reiki-energie vergroten en richten. Deze symbolen stellen je in staat om Reiki op afstand te sturen, wat betekent dat je genezende energie kunt sturen naar mensen, situaties of zelfs gebeurtenissen in het verleden of de toekomst. Reiki 2 geeft ook aandacht aan het emotionele en mentale niveau van genezing en ondersteuning.


Derde Graad, Reiki 3

Ook wel Meestergraad genoemd

Dit niveau wordt soms de Meestergraad genoemd, maar het is belangrijk op te merken dat dit niet betekent dat je meteen een meester bent. Het verwijst eerder naar het bereiken van het hoogste niveau van Reiki-inwijding. Binnen deze graad zijn er vaak twee subniveaus: de derde graad, waarin je leert hoe je een Reiki-master kunt worden, en de vierde graad, waarin je verder gaat en een Reiki-meesterleraar wordt. De derde graad brengt een diepgaand begrip van de Reiki-energie met zich mee, evenals een verdere uitbreiding van de symbolen en technieken. Het richt zich op spirituele groei en het helpen van anderen op een dieper niveau.


Elke graad van Reiki opent de deur naar een hoger niveau van bewustzijn, begrip en bekwaamheid in het werken met de Reiki-energie. Het is belangrijk om te onthouden dat Reiki een persoonlijke reis is en dat de ervaring van elk individu uniek zal zijn.


De Evolutie van Reiki

Hoewel gebaseerd op oude principes, heeft Reiki zich door de jaren heen ontwikkeld en aangepast. Moderne interpretaties combineren vaak traditionele technieken met hedendaagse benaderingen van welzijn. Zo wordt in sommige ziekenhuizen Reiki gebruikt als aanvullende behandeling naast de reguliere behandeling van de patiënt. 

 

 

 

Reiki, als een eeuwenoude kunst van energetische genezing, biedt een pad naar innerlijke rust, harmonie en welzijn. Door de basisprincipes van Reiki te begrijpen, kun je de krachtige filosofie en technieken leren om jezelf en anderen te helpen. Of je nu nieuw bent in de wereld van Reiki of al ervaring hebt, het begrijpen van deze principes zal je in staat stellen om diepere verbindingen met jezelf en de wereld om je heen te creëren.


Wil je meer weten over hoe je Reiki kunt beoefenen en de positieve effecten kunt ervaren? Ontdek onze Reiki Workshops waarin we de fundamenten van Reiki uitleggen en je begeleiden op een pad naar innerlijke genezing en balans. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.